0

Voor ICT-bedrijven is het inschakelen van een payrollbedrijf een goede manier om de flexibiliteit van hun bedrijf te verhogen. Een gespecialiseerd administratief bedrijf neemt hierbij het juridisch werkgeverschap van jouw bedrijf over. Zij regelen vanaf dat moment alles op het gebied van personeelsadministratie, juridische processen en verloning. Payrolling betekent voor jouw bedrijf een verkleining van de werkgeversrisico’s, een flink aantal zekerheden en aanzienlijke ontzorging.

Wat een payrollbedrijf doet

Een payrollbedrijf is gespecialiseerd in alle handelingen het gebied van salarisverstrekking, belastingen, CAO en andere voorkomende handelingen op het gebied van personeelsadministratie. Zij verzorgen het contact daarover met je werknemers: ze handelen ziekte- en herstelmeldingen af, zorgen voor salariëring en loonspecificaties, betalen premies en zetten ontslagprocedures in werking. Hierdoor kan jouw eigen administratie een stuk lichter worden gemaakt.

 Veel ICT-bedrijven werken met een payroll

Inmiddels werkt al bijna 25% van alle werkgevers binnen de ICT met een payroll – het hoogste aantal van het land. Deels komt dat doordat payroll een zeer flexibele in- en uitdiensttreding mogelijk maakt, en dus ideaal is voor de ICT-branche, waar werknemers vaak op tijdelijke of projectbasis werken. Ook betekent deze vermindering van risico’s een stuk zekerheid voor de vaak kleine ondernemingen in de ICT. Het payrollbedrijf verzorgt overigens niet het aannemen van nieuwe werknemers voor je – die moet je zelf aantrekken en selecteren.

 Voordelen van een payroll

Payroll in de ICT biedt ook een aantal voordelen voor de werknemer. Omdat payrollbedrijven voordelige regelingen bij verzekeraars kunnen bedingen, is je personeel uitgebreid en goed verzekerd. Jij bent als werkgever beschermd tegen de risico’s van ziekte of arbeidsongeschiktheid van je werknemers. Mocht het bovendien tijdelijk slechter gaan met jouw bedrijf, dan garandeert een payroll de continuïteit van het salaris van je medewerkers. Deze verlegging van aansprakelijkheid is ook gunstig voor de werkgever, omdat het hem potentieel flink wat kosten scheelt, en in ieder geval een hele hoop zorgen.

 Nadelen van een payroll

Uiteraard kleven er ook nadelen aan een payroll, waaronder natuurlijk extra kosten voor de services van het payrollbedrijf. Een ander typisch nadeel is dat de band tussen werkgever en werknemer minder hecht kan worden als de eerste overschakelt op payrolling. De personeelsadministratie en uitbetaling laten verzorgen door een ander bedrijf kan ertoe leiden dat je personeel zich minder gebonden voelt aan jouw bedrijf, ook vanwege de (al dan niet vermeende) makkelijkere opzegging van de arbeidsrelatie. Vooral in de ICT met zijn personeelstekort is het belangrijk om dan te zorgen dat de band tussen jou en je personeel hecht blijft, en dat werknemers zich een belangrijk onderdeel van jouw bedrijf (blijven) voelen.

 Meer weten over payroll?

Er is genoeg informatie te vinden over payroll. Uiteraard ben je door enkel dit artikel te lezen, niet volledig geïnformeerd over de mogelijkheden van payroll. Wij raden je dan ook aan om je verder in te lezen of contact op te nemen met een dergelijke organisatie. Een welkbekend payrollbedrijf is bijvoorbeeld: Repay.nl.